ULKOMAAT

Facebookin ryhmät väittävät joutuneensa sensuroiduiksi vain käyttämällä sanaa "miehet"

Toni Välimäki

14.11.2024

 

Monet Facebookin "tag-ryhmät", joiden nimet ovat hauskoja ja epätavallisia, toimivat paikkoina, joissa keskustellaan muun muassa sukupuoleen liittyvistä epäoikeudenmukaisuuksista. Ryhmät ovat kuitenkin alkaneet kohdata Facebookin epäjohdonmukaisesti noudattamia vihapuhekäytäntöjä, jotka näyttävät rajoittavan naisten mahdollisuutta ilmaista turhautumistaan miehiin liittyen.

 

Useiden ryhmien ylläpitäjät kertovat, että Facebook on poistanut kommentteja ja julkaisuja, jotka vain mainitsevat sanan "miehet" väittäen niiden rikkovan vihapuhekäytäntöjä. Ylläpitäjät, kuten Carla Davis ja Ashley Brooks (nimet muutettu), ovat havainneet kommenttien katoavan, vaikka niissä ei olisi varsinaista vihapuhetta. Davis ylläpitää ryhmää nimeltä "The bar for men is so low it’s a tavern in hades", joka käsittelee miesten vähäisten tekojen ylistämistä ja sukupuolten välisiä vallan epätasapainoja. Ryhmässä yleistyivät viestit, joissa Facebook ilmoitti poistavansa kommentteja "vihapuheena", mikä herätti hämmennystä ja suuttumusta jäsenissä.

  

Useat naiset kertovat, että heitä on estetty käyttämästä ilmaisuja, kuten "miehet ovat roskia", kun taas miesten kommentit naisia vastaan jäävät usein huomiotta. Sivusto facebookjailed.com on kerännyt esimerkkejä tapauksista, joissa naiset on bannattu Facebookista miesten arvostelusta, mutta vastaavat miesten naisia kohtaan käyttämät uhkaavat kommentit ovat saaneet jäädä. Koomikko Kayla Avery, joka on myös joutunut "Facebook-vankilaan" huumorilla kirjoittamistaan kommenteista, toteaa, että Facebook näyttää suhtautuvan samalla vakavuudella sekä miesten että naisten väitteisiin huomiotta jättäen patriarkaatin aiheuttamat valta-asetelmat.

 

Facebook on vastannut kritiikkiin vuonna 2020 kertoen muuttavansa algoritmejaan siten, että esimerkiksi "valkoiset" ja "miehet" eivät olisi yhtä sensuroinnin kohteena kuin vähemmistöihin kohdistuvat kommentit. Tästä huolimatta monet ryhmät, kuten Davisin, pelkäävät tulevaisuutta, jossa Facebookin säännöt yhä tiukentuvat. Jotkut ryhmät ovat alkaneet kiertää algoritmeja muuttamalla sanoja, kuten käyttämällä "m3n" "men"-sanan sijaan, mutta nämäkin vaihtoehdot on alettu tunnistaa.

Davis kuvaa ryhmäänsä yhteisönä, jossa ihmiset voivat ilmaista kokemuksiaan turvallisesti, mutta pelko siitä, että Facebook poistaa ryhmän kokonaan, kasvaa. Tämä ilmiö herättää laajempaa keskustelua siitä, miten suurten alustojen säännöt vaikuttavat yksilöiden mahdollisuuteen puhua kokemuksistaan ja vallan epätasapainoista.

Lähde: VICE

Voit kommentoida myös anonyyminä