ULKOMAAT

Bidenin päätös pitkän kantaman ohjuksista lisää jännitteitä – Kolmannen maailmansodan lähtölaukaus?

Toni Välimäki

18.11.2024

 

Presidentti Joe Bidenin päätös sallia pitkän kantaman ohjusten käyttö Venäjän alueella on herättänyt voimakasta vastustusta ja pelkoa tilanteen eskaloitumisesta. Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsen Andrei Klishas varoitti, että lännen toimet voivat johtaa Ukrainan valtion täydelliseen tuhoutumiseen. Samalla toisen venäläisen lainsäätäjän mukaan päätös uhkaa aloittaa kolmannen maailmansodan. Tämä tapahtuu vain kaksi kuukautta ennen Bidenin virkakauden päättymistä ja Donald Trumpin astumista presidentin virkaan.

 

Pitkän kantaman ohjuksilla uusi käänne sodassa

 

Bidenin päätös antaa Ukrainalle oikeus käyttää Yhdysvaltain valmistamia ATACMS-ohjuksia Venäjän sisällä on merkittävä muutos Yhdysvaltain politiikassa. Ohjukset, joiden kantama on lähes 300 kilometriä, voivat osua syvälle Venäjän alueelle. Tämä on perusteltu sillä, että Pohjois-Korean eliittijoukkoja on liittynyt Venäjän riveihin tukemaan hyökkäyksiä Ukrainassa.

 

Vaikka virallista lausuntoa Valkoisesta talosta ei ole saatu, päätös on herättänyt huolta monilla tahoilla. Venäjä on varoittanut vastaavansa välittömästi, ja Ukraina puolestaan pitää uutta aseistusta strategisesti merkittävänä. Presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi, että mahdolliset iskut "puhuvat puolestaan". Bidenin toimilla pyritään estämään Venäjän ja Pohjois-Korean yhteistyön syveneminen, mutta seuraukset voivat olla arvaamattomia.

 

Suomen kohtalonhetket

 

Samalla kun Yhdysvaltain päätökset lisäävät jännitteitä Euroopan itärajalla, Suomi on ensimmäistä kertaa osallisena Naton suurimmassa tykistöharjoituksessa. Lapissa järjestettävä harjoitus, osa Dynamic Front 25 -operaatiota, kokoaa yhteen joukkoja myös Virosta, Saksasta, Puolasta ja Romaniasta. Tämä korostaa Suomen sitoutumista Natoon ja sen puolustusstrategioihin, erityisesti Venäjän vastaisella rajalla.

 

Suomen osallistuminen kansainväliseen yhteistyöhön Naton kautta tulee aikaan, jolloin geopoliittiset jännitteet ovat korkeimmillaan. Onko Suomi valmis kantamaan riskit, jotka liittyvät Venäjän vastaisiin toimiin osallistumiseen, samalla kun Yhdysvaltojen strategiset päätökset voivat kiristää tilannetta entisestään?

Naton jäsenenä Suomi on nyt osa suurempaa pelilaudallista siirtoa, jonka seuraukset voivat ulottua kauas tulevaisuuteen. Videolla muistutus mitä Putin sanoi jos lupa heltiää.

Lähde: INDEPENDENT

Voit kommentoida myös anonyyminä